پنج شنبه 23 آبان ماه 1398
   
Module Border Module Border
  تغذیه دانش آموزان 

 

تغذیه دانش آموزان

انتخاب میان وعده مناسب دانش آموزان نقش مهمی در سلامت آنان دارد زیرا:

-          انرژی لازم را برای فعالیت روزانه و مطالعه تأمین می کند.

-          عادات غذائی درست را پایه ریزی می کند.

-          از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی ، سرطان ، دیابت ، فشارخون بالا و چاقی جلوگیری می کند.

 

فهرست مواد غذائی قابل عرضه در پایگاه های تغذیه سالم مدارس

 

ردیف

مواد غذائی

مثال هائی از مواد غذائی

1

خشکبار ، خرما و انواع مغزها

پسته ، بادام ، گردو ، بادام زمینی ، بادام هندی ، فندق ، نخودچی ، توت خشک ، انجیر خشک ، کشمش ، آجیل سویا و خرما (بسته بندی شده) ، انواع میوه خشک ، برگه ها و ...

2

شیر و فرآورده های آن

انواع شیر ، انواع ماست ، کشک ، پنیر (پاستوریزه ، استریلیزه بسته بندی شده) و ...

3

نوشیدنی

آب میوه های طبیعی و دوغ بدون گاز (پاستوریزه و استریلیزه) ، ماءالشعیر ، آب معدنی و ...

4

میوه

سیب ، نارنگی ، پرتقال ، موز و ... (شسته شده و ضدعفونی شده وکیوم شده در بسته بندی یک نفره)

5

بیسکویت ، کیک و کلوچه

انواع بیسکویت ، کیک و کلوچه (ترجیحا از انواع غنی شده ، سبوس دار و تهیه شده با روغن دارای اسید چرب با ترانس زیر 10 درصد) و ...

6

لقمه سالم

نان و پنیر و گردو ، نان و پنیر و خیار ، نان و پنیر و گوجه فرنگی ، نان و کره و عسل ، نان و تخم مرغ پخته (نان ترجیحا سبوس دار) و ...

7

غذاهای پخته

انواع آش و سوپ ، لوبیا ، عدس ، حلیم ، شله زرد ، سمنو ، فرنی ، شیر برنج و ...

 

فهرست مواد غذائی که عرضه آن در پایگاه تغذیه سالم مدارس غیر مجاز است

 

1-      انواع پفک

2-      انواع یخمک

3-      نوشابه های گازدار (به جز ماءالشعیر)

4-      آدامس

5-      سوسیس و کالباس

6-      سالاد الویه

7-      چیپس

8-      انواع لواشک آلو و آلوچه فاقد شرایط بهداشتی

9-      آب نبات هائی که به سطح دندان می چسبند

 

در اینجا نمونه هائی از میان وعده های مناسب برای دانش آموزان معرفی شده است:

 

- میوه ها و سبزی ها

اغلب کودکان و نوجوانان به میزان لازم میوه و سبزی مصرف نمی کنند لذا توصیه می شود قسمت اصلی میان وعده آنان از این گروه از مواد غذائی باشد. مصرف میوه و سبزی خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، سرطان و فشار خون بالا را کاهش می دهد. این مواد غذائی منابع بسیار خوبی از انواع ویتامین ها به ویژه ویتامین های A و C و همچنین فیبر هستند.

سیب ، زردآلو ، موز ، گیلاس ، آلبالو ، گریب فورت ، انگور ، طالبی ، کیوی ، نارنگی ، پرتقال ، هلو ، الو ، توت فرنگی ، هندوانه مثال های خوبی از میوه ها هستند.

میوه های خشک و برگه ها مثل کشمش ، برگه هلو و زردآلو و سایر میوه های خشک شده به خصوص اگر بدون شکر باشند جایگزین های مناسبی برای میوه هستند که دانش آموزان می توانند به راحتی آنها را در زمان های تفریح در مدارس میل کنند.

مخلوط آب میوه ها یا آب میوه به همراه خود میوه یا مخلوط میوه و شیر انتخاب های متنوع دیگری هستند. مصرف آب میوه های موجود در بازار به علت شکر زیاد و افزودنی های دیگر توصیه نمی شود.

سبزی ها را می توان به صورت خام یا همراه با چاشنی های مختلف مصرف کرد. هویج کوچک یا خلالی شده ، خیار ، ساقه های کرفس ، نخود فرنگی ، لوبیا سبز ، سیب زمینی آب پز و گوجه فرنگی نمونه های خوبی از سبزی ها هستند که به تنهائی یا داخل ساندویج های خانگی مصرف می شوند. بهتر است از چاشنی های کم چرب به جای انواع سس های گوچه فرنگی یا سس مایونز که عمدتا حاوی چربی زیادی هستند استفاده شود. بچه ها سالاد سبزی ها را بهتر می پذیرند.

 

- غلات (نان ، کراکر ، غلات صبحانه و ...)

در رژیم غذائی دانش آموزان معمولا مقادیر زیادی فرآورده های غلات (گندم ، جو ، برنج و ...) وجود دارد اما اغلب این فرآورده ها شامل شیرینی ها ، کیک های صبحانه ، غلات شیرین شده و غلات تصفیه شده دیگر است که قند و چربی زیادی دارند و مصرف بی رویه آنها سبب اضافه وزن می شود. سعی کنید غلات کامل را در اختیار کودکان و نوجوانان خود قرار دهید زیرا نسبت به غلات تصفیه شده ، فیبر ، ویتامین و مواد معدنی بیشتری دارند. نان سنگک و ماکارونی سبوس دار نمونه هائی از محصولات تهیه شده از غلات کامل هستند.

 

- لبنیات کم چرب

لبنیات منابع بسیار خوب کلسیم هستند که در محکم سازی استخوان ها به ویژه در دوران رشد اهمیت بسیار دارند. به همین دلیل باید توجه خاصی به این دسته مواد در رژیم غذائی روزانه کودکان و نوجوانان نمود. از آنجا که میزان چربی های اشباع در محصولات لبنی بالا است توصیه می شود از محصولات لبنی پرچرب استفاده نشود. شیر ، ماست و انواع پنیر به همراه نان از میان وعده های مناسب برای دانش آموزان هستند.

 

- مغزها

بادام زمینی ، پسته ، بادام ، گردو و فندق میان وعده های مناسبی هستند و در عین حال از کالری قابل توجهی برخوردارند. یک مشت کوچک از این مواد ، میان وعده بسیار مناسبی خواهد بود. در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق باید در مصرف مغزها احتیاط کرد. بهتر است از مغزهای شور استفاده نشود.

 

- نوشیدنی های سالم

آب ، سالم ترین نوشیدنی است زیرا تشنگی را رفع می کند و قند یا کالری اضافه ندارد. شیرهای کم چرب و آب میوه های طبیعی نیز بسیار مناسبند. بسیاری از آب میوه های موجود در بازار کالری بالائی دارند و به علت ایجاد اضافه وزن و پوسیدگی دندان ها ، مصرف آنها توصیه نمی شود. شیرهای طعم دار مثل شیر کاکائو ، شیر قهوه ، شیر توت فرنگی و شیر موز نیز به دلیل شکر اضافه ای که دراند سبب پوسیدگی دندان و اضافه وزن می شوند و تا زمانی که تمایل به مصرف شیر ساده وجود دارد مصرف آنها توصیه نمی شود.

استفاده از میان وعده های غیرخانگی برای دانش آموزان مانند انواع کیک و بیسکویت ، آب میوه صنعتی ، شکلات ، آبنبات و ... تعداد دفعات استفاده در هفته را کاهش دهید و تا حد امکان از لقمه های سالم و تازه خانگی استفاده کنید.

 

 

اداره بهبود تغذیه جامعه

مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر و خاص

معاونت سلامت

وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی

Module Border Module Border
ورود |عضويت
  نظرسنجي  
 
نظرشمادر باره سایت کانون چیست؟

 

تعداد جوابها : 7889

عالی : 97%
خوب : 1%
متوسط : 0%
ضعیف : 1%

  ارسال  
  كاربران برخط  
 
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 26
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 26

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 500834
Visitors بازديد هاي امروز: 18
Visitors بازديد هاي ديروز: 345

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1398/08/23 کانون بازنشستگان جهاد سازندگی شعبه اصفهان
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا